Ultimele date din ancheta privind incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Câte paturi erau înghesuite la secția ATI

Ultimele date din ancheta privind incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț. Câte paturi erau înghesuite la secția ATI
Un pat ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, după incendiul din noiembrie 2020. Imagine: captură video Exploziv Tv Piatra Neamț
Publicat: 04/10/2021, 12:47

Opt paturi pentru bolnavii COVID – în loc de maxim 6 –  erau înghesuite la Secția ATI de la Spitalul din Piatra Neamț, acolo unde pe data 14 noiembrie 2020 a izbuncnit un incendiu soldat cu 15 morți, se arată într-un raport din dosar citat de avocatul Arian Cuculis, reprezentant al părților vătămate. Informația vine la aproape un an de la tragedia de la Piatra Neamț și la două zile de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Potrivit avocatului Adrian Cuculis, reprezentantul unor părți vătămate din dosarul incendiului de la Piatra Neamț, raportul Istitutului Național de Expertize Criminealistice (INEC) a relavat că paturile din secția ATI erau mai înghesuite decât prevedea regulamentul.

„Raportul INEC în cazul incendiului de la Piatra Neamț scoate la suprafață nepăsarea autorităților care nu au mai îngrijit și modernizat spitalul de mai bine de un deceniu. Ies la suprafață și detalii clare, care arată că deși regulamentul recomandă amplasarea a cel mult 6 paturi în secția de ATI și cu distante generoase de până la 2,5 m între paturi, în salonul 240 se aflau 8 paturi la distante mici și care ar fi putut îngreuna evacuarea în caz de incendiu, lucru care s-a și petrecut”, arată avocatul Adrian Cuculis.

Informația vine în contextul în care o a treia tragedie asemănătoare celei de la secția ATI Piatra Neamț s-a petrecut, vineri, 1 octombrie, soldându-se cu 7 decese. De acestă dată este vorba de un incendiu care a izbucnit la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Incendiul de la secția ATI a Spitalului Piatra Neamț

Un incendiu violent a izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie: peste 150 de persoane cu 35 de mijloace au acţionat pentru stingerea incendiului. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Cinci dintre cei şase pacienţi internaţi duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani au decedat ulterior.

Producerea unui scurtcircuit care a aprins aparatele cu oxigen din secția ATI este principala cauză a producerii incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat controale după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară. Așa au descoperit inspectorii IGSU că din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial. IGSU precizează că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa.

Incendiul de la Institutul „Matei Balș”

Pe data de 29 ianuarie 2021 un incendiu a izbucnit la secția ATI de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Focul s-a manifestat cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă. Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

Tragedia din Tir-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș”

Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți. Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este forma Universului? Unii cercetători spun că ar semăna cu un hol cu oglinzi
×